MEĐUNARODNA KONKURENCIJA
GRAND PRIX

KRAJ – ŽENSKI ZATVOR U HOHENECKU / KAPUTT / BROKEN – THE WOMEN’S PRISON AT HOHENECK
Alexander Lah, Volker Schlecht ‒ Njemačka / Germany 2016. – 7’ – animirani, dokumentarni / animation, documentary

POSEBNO PRIZNANJE  – MEĐUNARODNA KONKURENCIJA
UBIJAJUĆI KLAUSA KINSKOG / KILLING KLAUS KINSKI
Spiros Stathoulopoulos – Kolumbija / Colombia 2016. – 20’33’’ – igrani / fiction

AKO LJUDI POPUT NAS PRESTANU POSTOJATI / KUNG WALA NANG TULAD NATIN / IF PEOPLE SUCH AS WE CEASE TO EXIST
Shiela Anne Mae Manacsa ‒ Filipini / Philippines 2016. ‒ 16’34” – igrani / fiction

 

DOMAĆA KONKURENCIJA
NABOLJI DOMAĆI FILM – DOMAĆA KONKURENCIJA

ONI SAMO DOLAZE I ODLAZE / THEY JUST COME AND GO
BORIS POLJAK – Hrvatska / Croatia 2017.

POSEBNO PRIZNANJE  – DOMAĆA KONKURENCIJA
MED I MLIKO / MILK AND HONEY
MARKO JUKIĆ – Hrvatska / Croatia 2017.

NIJE ODGOJ / NOT EDUCATION
Tomislav Šoban ‒ Hrvatska / Croatia 2017.

 

NAGRADA PUBLIKE
PROSTORNO PUTOVANJE / VOYAGE SPATIAL / VIAJE ESPECIAL INTERGALACTICO
GUILLERMO A. CHAIA – Kanada / Canada 2016.

Poštovani prijatelji i gosti Tabor Film Festivala,

petnaest godina postojanja festivala zaslužilo bi dug i detaljan elaborat o svim razlozima nastanka festivala, o preprekama na koje smo nailazili kao i o dobrim stranama te svim divnim, neponovljivim, smiješnim trenucima koje smo dijelili s mnoštvom suradnika, gostiju i prijatelja… Za to bi nam trebalo puno više prostora nego što ga ovaj uvodnik pruža. Stoga ćemo, vodeći se vlastitom krilaticom, sve to prepustiti vašoj mašti i ‒ skratiti priču…

Čast nam je i veselimo se što vam i ove godine na našem festivalu možemo predstaviti najbolja kratkometražna filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta. Uz međunarodnu i domaću konkurenciju u glavnome, natjecateljskom dijelu programa, pripremili smo bogat popratni program u kojem vas upoznajemo s različitim kinematografijama i donosimo mnoge premijerne naslove. U retrospektivi filmova Špele Čadež upoznat ćemo se s ostvarenjima ove trenutačno najnagrađivanije slovenske animatorice mlađe generacije, a u suradnji s Europskom filmskom akademijom ponovno donosimo najbolja prošlogodišnja kratkometražna ostvarenja. Listu festivalskih prijateljstava Tabora upotpunit ćemo i jednim novim – festivalom poljske animacije O!PLA, koji će gostovati s izborom najboljih recentnih poljskih animiranih filmova. U programu In a Lonely Place / Na usamljenom mjestu gledat ćemo filmove po izboru člana međunarodnog žirija Michaela Pattisona. Programom Sound&Vision nastavljamo koncertima uživo obogaćivati doživljaj gledanja filmova, a opuštenu i zabavnu atmosferu u kojoj izokrećemo pravila omogućit će Noć žive publike, u kojoj je dozvoljeno aktivno i glasno izraziti reakcije na prikazane filmove. Val pozitivnih emocija, sigurni smo, pokrenut će uvijek rado viđen lik Profesora Baltazara, ali i ostali animirani likovi iz opusa Marijana Lončara, koji predstavljamo u Zagorskom specijalu, programu što otkriva veze između filma i Hrvatskog zagorja.
U ostalim popratnim programima uz glazbene poslastice na nekoliko pozornica, pozivamo vas da u skrivenim zakutcima dvorca potražite dvije ovogodišnje izložbe – Nevidljivo Vande Kreutz i Sifoniju Vladimira Freliha i Dragana Matića. Humanitarna organizacija Are You Serious uvrstila nas je u svoju obitelj Dobrih domaćina pa će festival postati i prostorom umjetničkog izražavanja za mlade kreativce bez doma. Našu želju za uspostavom kvalitetnog dijaloga i poštivanja različitosti realizirat ćemo promocijom dviju knjiga na tu temu i predavanjem Borisa Jokića o budućnosti obrazovanja.

Festival će još jednom na nekoliko dana slikom i zvukom udahnuti novi život srednjovjekovnomu dvorcu i nezaboravnom atmosferom zajedničkog druženja pretvoriti sve njegove mračne legende u priče sa sretnim završecima.

Želimo vam ugodan boravak na našem festivalu!

15. TFF / Skrati priču. Uživaj u bitnom.