Michael Pattison / na usamljenome mjestu

MICHAEL PATTISON / NA USAMLJENOM MJESTU
PET / FRI  7. 07. / 15 H / KINO RUSTICA
NED /  9. 07. / 18 H / KINO KULA

U kinu, zvuk i slika bude zatomljene potrebe izmještajući nas u sferu želja. Način na koji zamišljamo prostor – obiteljski, urbani, industrijski, pronađeni – govori nam o našoj sposobnosti da ga oblikujemo, da ga izmijenimo i nastanimo. Drugim riječima, mijenjanje molekularne osnove svijeta (osjećajne, psihološke, društvene, političke) započinje gledanjem. I slušanjem: upisivanjem novih načina gledanja i slušanja u samu teksturu, ove maštovite pjesme o mjestima obuhvaćaju cijeli niz eksperimentalnih načina kao odgovor na neživo i živo, na intimno i panoramsko.

U filmu Crna kiša, bijeli ožiljci Lukas Marxt u jednom kadru predočava pejzaž središta grada tijekom ekstremnih promjena vremena. U Katalogu br. 6 Dana Berman Duff stranice kataloga, koji je primila poštom, prenamijenila je u djeliće kućnog horora. U Imitaciji Daphne Rosenthal život tumači kao tapiseriju prekrasnih apstrakcija. U Hrđi Eloy Domínguez Serén iz sjena napuštene tvornice iskapa zvučnu arheologiju. U Divu koji drhti Patrick Tarrant oživljava fantomsku energiju američkog jugozapada. U Pticama selicama Lorenzo Gattorna predočava tihu ljepotu smjene godišnjih doba diljem bujne obale. U filmu Žutilovka i cvijeće Lucía Vilela spaja dimnjake i bujne doline u nadahnjujući, vibrirajući dokument jednoga krajolika.


Crna kiša, bijeli ožiljci / Black Rain White Scars
Lukas Marxt – Austrija / Austria ‒ 2015. ‒ 9’ – eksperimentalni / experimental

Gradska simfonija snimljena kamerom sa stativa i očaravajući pojmovnik kontrasta: prirodno i umjetno, vertikalno i horizontalno, ono što je stabilno i ono što je uvijek u pokretu, grad i predgrađe.


Katalog br. 6 / Catalogue Vol. 6
Dana Berman Duff – SAD, Njemačka / USA, Germany 2017. ‒ 12’ – eksperimentalni / experimental

„Nestajem u ovoj kući, centimetar po centimetar…” Šesti zapis u Katalogu u nastajanju Dane Berman Duff unosi zlokobno značenje na mrtve stranice kataloga dostavljenog poštom i namještaj koji se u njemu reklamira. 


Imitacija / Imitation
Daphne Rosenthal – Nizozenksa / Netherlands ‒ 2017. ‒ 8’ ‒ eksperimentalni / experimental

Daphne Rosenthal svoj makroobjektiv usmjerava na mikroteksture koje gradi. Nama poznate, ali i apstraktne, tkanine i strukture koje vidimo (i čujemo) preduvjet su povlačenja iz urbanog: gledamo novi svijet u minijaturnom obliku, nastanjen u minijaturnom obliku.


Hrđa / Rust
Eloy Domínguez Serén – Norveška, Španjolska / Norway, Spain ‒  2016. ‒ 14’ – dokumentarni / documentary

Istraživanjem lokacije, napuštena tvornica ‒ oblikovanjem zvuka, rustikalnom paletom i lutanjima skupljača predmeta ‒ dobiva novi osjećaj života, i to onog ukletog.


Div koji drhti / The Trembling Giant
Patrick Tarrant  ‒ UK ‒ 2016. ‒ 20’ – dokumentarni / documentary

Dokumentarac o prirodi sniman 16-milimetarskom filmskom vrpcom oživljava fantomsku energiju nasilnog krajolika u saveznoj državi Utah, na jugozapadu Amerike.


Ptice selice / Snowbirds
Lorenzo Gattorna SAD / USA 2015. ‒ 8’ ‒ eksperimentalni / experimental

Istančani 16-milimetarski prikaz smjene godišnjih doba i putovanja – i zemlje, neba, vjetra i mora – djeluje s lakoćom koja nam daje prostora da sami povezujemo i stvaramo vlastita značenja.


Žutilovka i cvijeće / TOXOS E FLORES / Gorse and Flowers
Lucía Vilela – Španjolska / Spain 2016. ‒ 4’ – dokumentari, ekperimentalni / documentary, experimental

Suprotstavljanje elemenata koje ga definiraju: dimnjaka, građevnog materijala, srušenih stabala, vjerske glazbe i blistavo zelene boje bujnih dolina, oživljava krajolik.

Michael Pattison sastavio je program i napisao popratni tekst.